fi:CUPRA Brand:Testit ja vertailut FI/FI

Lehdistössä sanottua

Testit ja vertailut

Tutustu CUPRA-mallien testeihin ja koeajoraportteihin.

CUPRA on dynaaminen ja ainutlaatuinen haastaja autoalalla. Sen innovatiivinen kehitystyö, uudet tekniset ratkaisut ja massasta erottuva muotoilu on pantu merkille myös auto- ja liikennetoimittajien keskuudessa. Tutustu tarkemmin eri CUPRA-mallien testeihin ja koeajoraportteihin tällä sivulla.

CUPRA FORMENTOR

Kauppalehti – Auto 

Sporttimerkin crossoverista vielä tehokkaampi malli 390 hevosvoimaisella moottorilla

"Cupra Formentorin uudessa tehoversiossa on luonteikas viisisylinterinen.", "Turbomoottori tuottaa 390 hevosvoimaa ja 480 newtonmetriä. Auto kiihtyy nollasta sataan kilometriin tunnissa vain 4,2 sekunnissa, joten suorituskyky on vakuuttavaa. 20-tuumaisten etuvanteiden takaa kurkkivat peräti 18-tuumaiset jarrulevyt ja kuusimäntäiset Akebono-jarrusatulat."

>Lue Kauppalehden artikkeli

Kauppalehti – Auto 

Sporttimerkin syömähampaasta tärkeä lataushybridi

"Formentor on Cupran malliston kulmakivi.", "Muskeleitaan ja tatuointejaan esitellyt VZ-malli on nyt hieman rauhoittunut kansanautokuosiin. Käytettävyysratkaisut, perusergonomia ja hallintalaitteet ovat Volkswagen-konsernin tuotteita joskus nähneelle tuttuja, mutta urheilullisella ja varsin korkealuokkaisella viimeistelyllä silattuja.", "Alusta tuntuu napakalta.", "Viilattujen alusta-asetusten ansiosta teho ja etenkin messevä 400 newtonmetrin vääntö tuntuvat myös välittyvän paremmin tiehen, eikä etuveto hukkaa paukuista sutimiseen", "Useasta ajotilasta ”Cupra” lienee kiinnostavin. Se avaa pakoputkiston läpät levälleen, nostaa kierroksia, terävöittää vaihteenvaihtoja ja ohjausta, ja tuo moottorijarrutukseen ja alasvaihtoihin röpöttävän paukkeen.", "Sähköajo puolestaan sujuu miellyttävästi, ja rauhallisesti annosteltuna hybridi vie autoa esimerkillisen nätisti.", "Cupra Formentorin lataushybridi on taattua VW-konsernia, ja pätevä valinta keskikokoiseksi sähköistetyksi perheautoksi. Valinnan varaa riittää lataushybrideistä polttavankuumiin bensakoneisiin."

>Lue Kauppalehden artikkeli

CUPRA BORN

Nettiauto.com – Koeajot 

Cupra Born – ID.3:n komeampi velipuoli

"Cupra Born tarjoaa hienon ajokokemuksen ja näyttävän ulkomuodon sähköautomarkkinaan.", "Cupran täysähköauto Born on ollut pilkkeenä valmistajan silmäkulmassa jo pitkään.", "Cupra Born on joka ainoalla tavalla parempi, seksikkäämpi, tyylikkäämpi ja dynaamisempi kuin ID.3. Se on malli, jollainen VW:stäkin olisi kannattanut tehdä."

"Bornin kokoonpano on siis tuttu Volkswagen ID.3:sta.", "Konkreettiset eroavaisuudet ID.3:n kanssa ovat muotoilullisia. Born on aggressiivisemmin muotoiltu niin sisältä kuin ulkoa. Volkswagen näyttää pyöreältä sämpylältä ja Cupra huomattavasti viileämmältä.", "Cupra Born kiinnittää huomion liikenteessä lipuessaan.", "Sisustakin henkii urheiluautomaailmaa. Etujakkarat ovat melkein lepakkohenkiset ja tyyli on ehdottomasti kohdallaan. Lisäksi istuimet ovat mukavat. Myös ohjauspyörä on sporttihenkinen ja käteen sopiva.", "Toinen poikkeavuus on jarruvarustus, joka on Cuprassa pykälää terävämpi kuin VW:ssä."

"Ajotuntuma on hyvä ja tukeva, itse asiassa yksi parhaista tässä hintaluokassa. Pientä lisäpuhtia Cupra-nimen alle olisi suonut. Lisävarusteena sellaista on tarjolla, sillä e-boost –paketti tarjoaa vajaat 30 lisähepoa."

>Lue nettiauto.comin artikkeli

Iltalehti – Autot 

Kun Volkswagenin sisarmalli ei riitä: tarjolla kiukkuinen espanjalainen lisämausteilla

”Uusi Cupra Born on perusrakenteeltaan samanlainen kuin VW ID.3, mutta espanjalaismerkkiin on ladattu kuparinen lisäannos sähäkkyyttä.”, ”Keulan ilmeeseen on saatu puskettua sopivan häijy virnistys ja uuden Cupra-brändin mukaisesti auton olemusta oli särmätty kuparinsävyisillä korielementeillä.”, ”Cupran ohjaamoa on muokattu Volkswagenia laadukkaammilla materiaaleilla. Istuinmateriaalit ja kaikki kojelaudan ja ovien pehmeät materiaalit, on erityisesti Cupraa varten valmistettuja.”, ”Ratin keskellä on kuparinvärinen Cupra-tunnus ja ajotiloja säädetään erillisellä Cupra-painikkeella ratista. Kiinteillä päätuilla varustetut kuppi-istuimet ovat myös ehtaa Cupraa.”

”Auton moottorilinjasto pohjautuu VW ID.3:een, mutta Cupraan saa lisäpolleilla ryyditetyn e-Boost Perfomance tehopaketin tai pidennetyn toimintamatkan E-Boost Range -paketin. Näitä ei ID.3:een ole tarjolla.”, ”E-Boost -versio oli lopulta se, joka sai peukkuuni nousemaan ja sai minut hyväksymään Cupra Bornin omaksi sporttiseksi mallikseen aidon Cupra-hengen mukaisesti.”, ”Teho-Cupra kiihtyy suoraviivaisen tehokkaasti paikaltaan lähdettäessä ja vielä maantienopeuksilla selkä uppoaa kiihdytettäessä mukavasti penkkiin.”, ”Koillis-Espanjan Sitgesin vuorten mutkanousuihin teho-Cupra kiipeää kevyesti kuin vuorikauris. Auto vain kiihtyy ja kiihtyy ylämäkeen siinä missä polttomoottoriauto hakisi hengästyneenä pienempää välitystä vaihteistostaan. Todella pätevä yhdistelmä: voimaa ja mukavuutta oikeassa suhteessa.”

>Lue Iltalehden artikkeli

Moottori - Koeajo

Cupra Born – ID.3:n kuumempi Espanjan serkku

"Sähköauto Cupra Born ei piilottele saksalaisia sukujuuriaan. Uutuuden sukujuuret paljastuvat ensisilmäyksellä, korin mittasuhteet ja olemus ovat suoraan VW-emokonsernin ID.3:sta. Kaksoset valmistetaan samalla tuotantolinjalla Zwickaussa. Erojakin toki löytyy, koko keulaosa on saanut omanlaisensa ilmeen ja samalla muutaman sentin lisää pituutta. Takaa katsottunakaan ei ole sekoittumisen vaaraa.", "Sisustuksessa Born vie kuitenkin pisteet, niin yleisilme kuin yksityiskohdatkin tuntuvat sekä tyylikkäämmiltä että laadukkaammilta, vaikka kierrätysmateriaalia ovatkin.", "Tuhdeista etupenkeistä huolimatta taakse jää runsaasti polvitilaa. Leveyttä ei ole ylenpalttisesti, mutta keskipaikkakin on siedettävä tasaisen lattian ansiosta. Tavaratila on pystyperäiseksi kookas."

"Yllättäen Cupran voimalinjavaihtoehdot eivät olekaan aivan yksi yhteen ID.3:n kanssa, vaan malliston huipulle saa e-Boost –suorituskykypaketin. Sen myötä tehoa on käytettävissä 170 kW (231 hv) 30 sekunnin ajan", "Alusta on 15 mm matalampi, renkaat leveämmät ja etujarrut isommat.", "Ajettavuus on sähköautojen parhaimmistoa.", "Takamoottorisen ja -vetoisen auton anteliaasti kääntyvät etupyörät mahdollistavat hämmästyttävän ketteryyden. Jousitus on napakanpuoleinen ja melutaso hyvin vaimennettu.", "Hyvää: ajettavuus, tilat, mukavuus, suorituskyky, sisustusmateriaalit."

>Lue Moottorin artikkeli

Kauppalehti – Auto 

Uusi urheilullinen sähköauto talvitestissä – perä ei irtoa eikä latausviisari juuri värähdä

"Cupran ensimmäisen sähköauton varsinaisiin koeajotunnelmiin paneudutaan erillisessä jutussa. Tässä jutussa tarkastellaan auton talviauto-ominaisuuksia, sekä pikalatautumiskykyä viileässä.", "Bornin perusversion paras latautumisteho on paperilla hyvä 120 kilowattia, suurempiakkuisessa mallissa jopa 170 kilowattia. Auto ei kuitenkaan osaa lämmittää ajoakkuaan ennen lataamista, joten talvisessa koeajossa huippulatautuminen tapahtui useamman kokeilun keskiarvona tyypillisesti vain 35–45 kilowatilla, piikkitehon noustessa parhaimmillaankin vain 64 kilowattiin.", "Hitaampi peruslataaminen sujui normaalisti.", "Bornin ohjaamo lämpenee sähköautoille tyypilliseen tapaan nopeasti.", "Urheilullisuutta korostavan, takavetoisen ja takamoottorisen auton toivoisi myös hieman villiintyvän luistoneston poistamisen jälkeen.", "Urheilullisempi ja hieman tehokkaampi versio koeajetaan myöhemmin."

>Lue Kauppalehden artikkeli

Kauppalehti - Auto 

Cupran uusi sähköauto on pojanviikari ulkoa, mutta setämies sisältä

"Cupra on Seatista eriytynyt, uudehko Volkswagen-konsernin urheilullinen automerkki. Born taas on odotettu merkin ensimmäinen täyssähköauto.", "Siksi on hieman hassua, että teknisesti Volkswagen ID.3:n kanssa yhtenevä Born vastaa myös suorituskyvyltään perus-Volkkaria. No, alustasäädöt ovat kyllä mukautuvan iskunvaimennuksen myötä dynaamisemmat", "Luvassa on myöhemmin sentään 170 kilowattinen versio, kuten myös vielä säyseämpi 110-kilowattinen.", "Ohjaustehostin säätyy progressiivisesti ja tuntuu autoon sopivan vasteiselta. Elektronisen ajovakauden hallinnan voi säätää sport-asentoon, joka tosin ei sekään salli lainkaan peränheittoja tai revittelyä. Takavedon talvipetollisuutta ei siis tarvitse pelätä, tai edes hakea."

"Digitaaliseen ohjaamoon on asennettu lähes pelkkiä hipaisupintoja, joiden operointi käy onneksi auttavasti myös sormikkailla.", "Ohjauspyörä, istuimet, lasit ja koko ohjaamo lämmittyvät nopeasti ja näppärästi älypuhelimen kautta etänä aina silloin, kun applikaatio saa yhteyden autoon.", "Täysi liitettävyys on iso osa Cupran ajokokemusta."

"Ulkonäköasiat ovat yksilöllisiä, mutta kyllä Cupra Born hyvältä näyttää. Viimeistely on laadukasta ulkona, ja hyväksyttävää sisällä. Se on agressiivisemman oloinen, kuin mitä ajofiiliksestä jää käteen. Näppärä sähköauto modernilla GTI-autojen tunnelmalla.", "Vaikuttaa siltä, että Cupran pojat ovat Espanjassa suunnitelleet vetoavan ja urheilullisen näköisen sähköauton mainiota alustaa myöten, jonka sitten setämiehet emokonsernissa Saksassa ovat hillinneet tärviölle."

>Lue Kauppalehden artikkeli

Ilta-Sanomat - Autot 

Koeajossa katseet kääntävä Cupra Born:
Vahvasti plussan puolella pikkuharmeista huolimatta

”Espanjalaismerkin ensimmäinen sähköauto oli IS:n testissä sekä pääkaupunkiseudun sohjossa että pohjoisen napapiirin kinoksissa. Etelässä alla oli 58 kWh:n akustolla varustettu ”perusmalli”. Lapissa ajoon järjestyi tehokkaampi e-Boost-paketilla varustettu versio.”, ”Volkswagen ID.3:n sisarmalli herättää uteliaita katseita, eikä ihme, sillä Bornissa on tiettyä eksklusiivisuutta. Viimeistään Cupralle ominaiset kuparinväriset detaljit tuovat erottavan annoksen persoonallisuutta.”

”Ulkokuoren antamat lupaukset jäävät kuitenkin puolitiehen, jos mittatikkuna pitää ID.3:a. Teholukemat ovat nimittäin identtiset. Ei Bornilla silti peränpitäjäksi jää. Koeajetun 150-kilowattisen mallin kiihtyvyys nollasta sataan on 7,3 sekuntia, mikä ei tuota julkisessa liikenteessä minkäänlaisia ongelmia.”, ”Toisin kuin ID.3:sta Bornista löytyy mukautuva iskunvaimennus. Progressiivisesti säätyvän ohjaustehostimen myötä ohjaus tuntuu hyvin luontevalta.”

”Koeajoviikon aikana keskinäyttö jumittui kesken ajon kahdesti. Harmistuksen aiheista huolimatta itse ajaminen miellyttää, vaikka kaupunkiajossa vasemman puolen kaksihaarainen A-palkki on omiaan aiheuttamaan katveita. Pitkällä matkalla sähköisesti säädettävät, vakiovarusteiset kuppi-istuimet antavat mainion tuen.”, ”Born on verrokkiryhmässään pienikulutuksinen. Maantieajossa pikkupakkasella kulutus vaihteli 20–23 kWh:n välillä.”

”Espanjalaisvalmistaja testaa parhaillaan autojensa kyvykkyyttä Rovaniemellä äärimmäisissä olosuhteissa, kuten tehtaan edustajat ilmoittivat. Lapin hankien keskelle tuotu e-Boost-versio Cupra-ajo-ohjelmalla tarjosi lisäannoksen tehoa (170 kW/231 hv) vääntölukeman pysyessä 310 newtonmetrissä. Ihan vallattomaksi ajaminen ei lisätehosta, 6,6 sekunnin kiihtyvyyslukemasta ja takavedosta huolimatta yltynyt suljetulla radallakaan, sillä ajonvakautusjärjestelmää ei voi kytkeä täydellisesti pois, ellei auton alle asenneta tietynlaisia leveitä renkaita 20-tuumaisiin vanteisiin.”

>Lue Ilta-Sanomien artikkeli

Helsingin Sanomat – Autot – Koeajo

Tuunattu sähkövolkkari

"Cupra Born on käytännössä sporttiseksi koristeltu VW ID.3.”, ”Volkkarin ID.3 on näppärä ja suhteellisen tilava Golf-kokoluokan sähköauto. Cupra puolestaan on Seatista omakseen erotettu, urheilullisuutta ja nuorempaa ostajakuntaa tavoitteleva brändi. Nyt ID.3 on sen alla saanut muodollisen tuning-käsittelyn.”, ”Tässäpä se nyt sitten on, 58 kilowattitunnin akulla ja 150 kW (204 hv) sähkömoottorilla varustettu takavetoinen kauppakassi. Keulassa ja ratissa komeilee tribaalitatuointia muistuttava Cupran logo, ja auton yleisilmettä on volkkarista muokattu vihaisemmaksi.”

”Testiauto vastaa varusteiltaan pitkälti ID.3:n Business Max -mallia, mutta lähtöhinta on tonnin enemmän kuin vastaavalla volkkarilla. Tekniikka on täysin samaa.”, ”Lisähinnalla saa ainakin hieman tyylikkäämmän ohjaamon. Penkit on päällystetty miellyttävällä dinamica-mikrokuidulla, ja siellä täällä on kuparinvärisiä yksityiskohtia. Kupari on Cupran koristeväri: sporttisesti muotoillussa nahkaratissa on niin ikään kuparitikkaukset.”, ”Etupenkit kulkevat hinnastossa nimellä ”bucket seat -erikoisurheiluistuimet”, mutta ne eivät ole erityisen urheilulliset saati kovinkaan kuppimaiset. Sivuttaistukea voisi hyvinkin olla lisää. Silti jatkettavan reisituen avulla pitkäkin saa hyvän ajoasennon, ja kuskin paikalla on mukava istua.”

”204 hevosen turvin auto liikkuu toki pirteästi, mutta 7,3 sekunnin kiihtyvyys nollasta sataan ei enää sähköautojen aikakaudella ole tuntuvan sporttinen suoritus.”, ”Ohjaustunto on kuitenkin hyvä ja alusta on sopivan tanakka. Ajonopeuden mukaan säätyvä progressiivinen ohjaus on Cuprassa merkitty vakiovarusteeksi, ID.3:ssa se on lisävaruste.”

”Talvella akku on kylmä, sillä Cuprassa ei ole akun lämmitystä. Tästä syystä myös autolle ilmoitettu 120 kilowatin pikalatausteho jää pakkasilla haaveeksi. DC-laturilla voi odotella 50–60 kilowatin lataustehoja talvella. Sama pätee myös ID.3:een. Sinänsä talvikäyttö ei tuota ongelmia. Ohjaamo lämpenee nopeasti, ja viiden asteen pakkasella Cupra kulki maantietä yhdellä latauksella 300 kilometriä. Se on 58 kWh:n akulla kelvollinen talvisuoritus.”

”Cupran perusajettavuus on tunnotonta luistonestoa lukuunottamatta hyvä, ja hiljaisen ja laadukkaan oloisessa autossa istuu mielellään pitkääkin matkaa. Sähköautona ja muutenkin arjen kuljettimena Born on aivan pätevä, mitään erityistä sporttia se ei vain tarjoa.”

>Lue Helsingin Sanomien artikkeli

Ajankohtaiset CUPRA-uutiset

Lue CUPRA-uutisia ja ja -lehdistötiedotteita.